Zotero är ett gratisplugin till Firefox (endast Firefox – det funkar inte i Internet Explorer) för att hålla reda på referenser då man söker artiklar. När Zotero känner igen att det finns bibliografiska referenser på en sida behövs bara ett litet klick för att lägga till referensen i en lista. Via listan går det sedan lätt att hitta tillbaka till den webbplats där man fann artikeln.

Det finns också en rad andra funktioner, som till exempel möjligheter att lägga till anteckningar, spara en bild av webbplatsen, bifoga filer till en referens, markera upp med taggar, organisera i samlingar och så vidare.

Bäst beskrivs förmodligen funktionerna i Zoteros egen tour.

När sökningen är klar och uppsatsen eller artikeln är klar kan Zotero skapa en referenslista i en hel rad olika stilar baserat på vanligt förekommande mallar för tidskrifter. Givetvis hamnar referenserna då bums i bokstavsordning.

Så här ser min lilla testsamling ut efter att jag exporterat den efter APA-mallen. (Någon som är bättre än jag på hur APA-formaterade referenser ska se ut får bedöma om det är bra…)

Baram-Tsabari, A., Sethi, R. J., Bry, L., & Yarden, A. (2006). Using Questions Sent to an Ask-A-Scientist Site to Identify Children’s Interests in Science. Science Education, 90(6ov), 1050. Retrieved September 20, 2007, from http://dx.doi.org/10.1002/sce.20163

Giles, R. M. (2006). Connecting Kids and Computers. Childhood Education, 83(2). Retrieved September 20, 2007, from http://www.acei.org

Klerfelt, A. (2006). Cyberage Narratives: Creative Computing in After-School Centres. Childhood: A Global Journal of Child Research, 13(2), 175. Retrieved September 20, 2007, from http://dx.doi.org/10.1177/0907568206062928

Mentzer, G., Cryan, J., & Teclehaimanot, B. (2007). Two Peas in a Pod? A Comparison of Face-to-Face and Web Based Classrooms. Journal of Technology and Teacher Education, 15(2), 233. Retrieved September 20, 2007, from http://www.editlib.org/index.cfm?fuseaction=Reader.ViewAbstract&paper_id=19863

Jag har väldigt grunda kunskaper i det kommersiella verktyget EndNote, men vad jag kan se verkar Zotero kunna vara en värdig utmanare. I vilket fall som helst räcker det gott för mina behov.

Comments are closed.