Juryn har utsett en vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2009:

Åsa Kronkvist, IKT-pedagog vid LärandeResursCentrum, Högskolan i Kristianstad

Åsa Kronkvist är förskoleläraren som öppnar dörrarna till medier och it, med en enkelhet och tydlighet som tar alla över tröskeln, åk1-elever såväl som gymnasielärare. Hon arbetar som medieproducent brett med en sprudlande kreativitet, med medier, med kurser, med ungdomsböcker som ”Nosa på nätet”. Åsa har med sina aktiviteter på nätet, bland annat Ugglebloggen, med kurser och i mångårigt arbete med Multimediabyrån, inspirerat mängder av lärare – och ungdomar!

GULDwsmall

Jag är glad, stolt, rörd. Guldäpplejuryns särskilda pris delas ut till ”en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier”. Det känns fantastiskt stort. Det får mig också att tänka på alla människor som är och varit så viktiga för min inspiration och lärande:

 • Arbetskamraterna på LärandeResursCentrum. Jag har lyckan att dagligen få finnas i en arbetsmiljö som präglas av kreativitet och glädje. Bättre kan jag inte tänka mig.
 • Gruppen kring Multimediabyrån och PIM. Av er har jag lärt mig så oändligt mycket! Även om vi inte ses så ofta just nu är ni i allra högsta grad närvarande i mitt liv och arbete. Tack för att ni alltid finns.
 • Den tidigare Enheten för kompetensutveckling vid Högskolan Kristianstad. Utan er hade jag inte gjort det jag gör idag. Vi provade oförskräckt nya vägar tillsammans.
 • Alla bloggare och bloggkommenterare. Att får läsa vad ni skriver och få finnas med på ett hörn i er verklighet är helt ovärderligt. Jag inspireras, lär mig nytt och får veta mer varje dag.
 • Studenter och anställda på Högskolan Kristianstad som ger mig knepiga frågor och kluriga problem att lösa. Tack vare er måste jag ständigt lära nytt.

Priset delas ut på Skolforum i Stockholm, onsdagen den 28 oktober kl 11.00-12.00 på Debattscenen. Tacktalet kan kanske härmed anses vara avklarat 🙂

När jag nu glatt solar mig i rampljuset idag vill jag passa på att missionera lite. Det pågår massor av spännande IT-arbete i skolor runt omkring i landet. I våras fick jag den spännande utmaningen att tänka till kring vilka IT-kompetenser en lärarutbildare behöver. Det blev den här filmen. Ska vi kavla upp ärmarna och sätta igång?

[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/IbWZb-xSfDM” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]

24 Responses to “Guldäpplejuryns särskilda pris 2009”

 1. Bengt skriver:

  Grattis…

 2. IT-mamman skriver:

  GRATTIS!!!!!!!!!!
  Jag är stolt över dig!

 3. Staffan Hessel skriver:

  Oh högt skattade Minerva, om någon är värd att nå Olympens höjder är det du!!

 4. Öpedagogen skriver:

  Grattis (här med). Har varit tvungen att gratta dig både på Twitter och på min blogg. Hipp, hopp HURRA!!!

 5. Björn skriver:

  Grattisar! Det är du förtjänt av!

 6. Anders skriver:

  Äpplen är nyttiga, guldäpplen är fantastiskt goda och själsliga… Grattis!

 7. Jessica skriver:

  Åh så kul! Grattis! Jag följer din blogg och den är verkligen, verkligen bra. Du har lärt mig mycket. Jag gillar att blogga och bloggar ibland i jobbet och ibland privat. Här är jag inloggad via min arbetsblogg…

 8. Eva skriver:

  Åsa! Stort grattis till utmärkelsen! Det här är du verkligen värd.
  Stor kram från Eva

 9. Henrik Widaeus skriver:

  Jag har två stora idoler som jag följer på nätet. Den ena är du, den andre är Teemu Arina. Tror inte att jag under det senaste året pratat om IKT en endaste gång utan att nämna ditt namn. Hoppas att vi syns på onsdagen. Är jag inte där så ska jag leta upp nån ny plansch från våra Pedagogiskt centrum gömmor och skicka till dig.

 10. Ulrika Jonson skriver:

  Du låter många av oss bli inspirerade ända in i cellerna – för mig är det en upplevelse att ta del av dina tankar och ord, bilder och videos – alla goda vägar till mer medkunskapande på nätet. Ett stort grattis till detta erkännande av all den kunskap som du besitter samt delar med dig av. Hatten av för ”sharing is caring”!

 11. Ingela skriver:

  GRATTIS ÅSA, det är du värd! Vilket arbete du lägger ner på att skrapa ihop kreativt material till Ugglebloggen. Du gör ett jobb till många och vet var du ska leta på ett sätt som gemene man oftast inte gör. Så Ugglebloggen följer jag med intresse, provar ibland. Har däremot blivit av med din andra bloggadress… kan vi göra något åt det? GRATTIS IGEN!

 12. Britt Tågmark skriver:

  Jätteroligt!!
  Du är en stor inspiratör både på Ugglebloggen och på Multimediabyrån. Jag följer med glädje din blogg. Filmen om IT i lärarutbildningen skickade jag till alla skolledarna i kommunen med uppmaningen Se Den!
  Varmt Grattis!

 13. Decembertjej skriver:

  Stort grattis!!! Din enorma förmåga att hela tiden hitta nya resurser som kan användas i den pedagogiska verksamheten samt ditt lysande sätt att sprida denna kunskap (bland annat genom den enda blogg jag aldrig kan klara mig utan: ”Uggleblogg”) – har varit och är oerhört betydelsefullt för mig. Du är ständigt närvarande i min vardag genom att jag använder olika program/resurser jag hittat genom din blogg, genom att jag nämner dig för andra med orden ”inspiratör” …. Du är GULD värd!

  //Kramar Maria

 14. zkop skriver:

  Grattis! Har nyligen hittat hit. Tänk vad bra det kan bli om man ser på datorn precis som på tomma mjölkkartonger (som du beskrivit det i presentationen av dig)– det är fantasin som begränsar vad man kan göra. Du inspirerar.

 15. Heléne skriver:

  Stort GRATTIS! Det är du väl värd som den fantastiska källa till inspiration som du är.

 16. Per Jonsson skriver:

  Äntligen har äpplet hamnat i rätt händer!!

  Jag följer din blogg och ditt oförtröttliga arbete med att
  föra ut IKT i den svenska skolan.

  Ge inte upp för då är slaget förlorat.

  Stort grattis och lycka till med nya stordåd !!

 17. Ia Lindberg skriver:

  Varmt grattis! Befann mig som utställare och föreläsare på Dysleximässan i fredags när någon kom och berättade att Åsa Kronkvist har fått årets Guldäpple! Detta spred sig som en löpeld bland insatta! Jag har följt Guldäpplet-nomineringarna sedan ca 6-7 år tillbaka och du är en så bred, värdig och tidsenlig vinnare! Jag hör talas om dig så gott som varje dag genom min kollega Henrik W. som ofta påpekar för mig att nu kan jag göra si eller så för det har Ugglemamman sagt! Fortsätt inspirera!

 18. Monica skriver:

  Jättestort grattis! Du är otroligt duktig och ger många av oss massor av bra tips! Alltid i framkanten står du och spanar samtidigt som du på ett otroligt pedagogiskt vis berättar med enkla ord hur vi skall göra. Tack för ditt engagemang!

  /Monica

 19. Marie R Davoust skriver:

  Grattis från PIL på MDH – välförtjänt 🙂

 20. Ett stort grattis! Är inte ett dugg förvånad. Bra intiativ från dem som nominerade dig. Tack för all inspiration – ser fram emot mer. 🙂
  Charlotte, Pedagogiska centralen, Malmö stad

 21. Bengt@MiUn skriver:

  Grattis ifrån Norrland!

 22. Anna Svärd skriver:

  Ett stort grattis!

 23. Caroline Sjunner skriver:

  Åsa! Det var den roligaste ”nyheten” jag läst på länge!! Har varit borta på långresa, föräldraledig och lite smått avkopplad från skolan..Men är tillbaka och sitter här inför en föreläsning i mars- ska tipsa om din blogg inför en massa Ängelholmspedagoger. Då får man läsa att du fått Guldäpplet! Grattis! Utmärkt val- du är helt enorm!
  Molly och jag jobbar vidare med att försöka utveckla IT på vår skola, och PIM kommer till Ängelholm…
  Det var ett tag sen jag var i Kristianstad och jobbade med ”Text och bild för webben”:)Åren går..
  Hörs,
  //Carro (fd Lindholm)

 24. Åsa K skriver:

  Carro! Oj vad kul att höra av dig. Och tusen tack för gratulationerna. Hoppas vi ses och hörs i något sammanhang. Det var så inspirerade och roligt att jobba tillsammans med dig.
  Många hälsningar till Molly också!