Åsa

PIM 2009

Hurra! Ny finns nya PIM online! Den stora nyheten är att PIM nu även innehåller handledningar för:

 • Office 2007
 • Office 2008 för Mac
 • OpenOffice.org
 • iPhoto
 • Seashore
 • iMovie
 • XMind
 • Mac som operativsystem
 • Windows Vista som operativsystem
 • Firefox
 • … och kanske ännu mer som jag glömt…

Det riktigt smarta är att på alla ställen i PIM där något moment skiljer sig väsentligt mellan olika programversioner eller operativsystem så kan du med ett enda klick se hur man gör i något av de andra program PIM nu omfattar. När du valt en programversion ligger det valet kvar tills dess att du valt något annat.

pim2009

Detta kommer att göra livet oändligt mycket lättare för alla prövade IT-pedagoger, IT-support och naturligtvis alla PIM-handledare och PIM-deltagare. Nu gör det inte längre något om du har en version på jobbet och en annan hemma. Vet du vad du vill göra kan du enkelt kolla hur det görs i det program du just för tillfället har tillgång till.

Ambitionen med PIM är dock inte att vara en stor jämförande katalog mellan olika program. Därför finns det till exemplel inte jämförelser mellan Firefox. Safari och Internet Explorers olika versioner. I alla handledningar där en webbläsare används visas numera Firefox, eftersom den finns för alla operativsystem som PIM omfattar.

Hitta dit bums?
Under minst en månad framöver kommer gamla och nya PIM att finnas parallellt. Du hittar nya PIM genom att gå till www.pim.skolverket.se och klicka på den gröna pratbubblan som frågar om du vill testa nya PIM.

10 Responses to “PIM 2009”

 1. Som sagt: en lisa för prövade examinatorer…
  Jag har kollat runt lite, väldigt tilltalande uppfräschning och mycket bra med möjligheterna att välja olika program- och operativsystemversioner!! Tummen upp!

  Jag såg att PowerPoint 2007-filmen blir tvärt avklippt i sista meningen, kanske finns fler småfel, men det går ju att rätta till.

  Ett avsnitt som Kommunicera åldras ju väldigt fort, även om det just nu uppdaterats. Däremot känns avsnittet om Lärresurser som om det lämnats därhän? Eller också är det bara jag personligen som tycker att såväl FactLab som Webbquests känns ganska otympliga att jobba med i undervisningen.

  Här hade jag nog önskat att man lyft fram explosionen av webbaserade tjänster, avsedda för publicering och delning, t.ex. Prezi, Myna, StoryBird, PicNick, Animoto, SlideBoom m.fl. Utan att i detalj gå igenom varenda ett av de programmen, så kan man ju se hur mycket de underlättar delning och publicering på bloggar.

  Kanske skulle man rentav låta det här PIM-avsnittet vara mer interaktivt, så att användare (från PIM3 och uppåt??) får åtkomst till sidan och fortlöpande kan tipsa om såna tjänster?

 2. IT-mamman skriver:

  Äntligen! Bra jobbat alla! Kommunens pedagoger är informerade!

 3. Joachim skriver:

  Tummen upp!

 4. Ia Lindberg skriver:

  Bra utvecklat! Drömmer nu om en flik för Google Apps! Förutom Alternativa verktyg förstås (IT och specialpedagogik)!

 5. Åsa K skriver:

  Kan förstå det, Ia. Men har du sett att Google Sites finns med, åtminstone – http://89.189.201.27/xp/handledningar/larresurser/D/

 6. […] nya versionen fick jag vetskap om via Uggleblogg, en annan utmärkt sajt som är full av smarta tips som du kan ha nytta av. Uggleblogg drivs av […]

 7. […] Läs mer om förändringarna i Ugglebloggen. […]

 8. […] PIM 2009 11 November, 2009 Hurra! Ny finns nya PIM online! Den stora nyheten är att PIM nu även innehåller handledningar för: Office 2007 Office 2008 för Mac OpenOffice.org iPhoto Seashore iMovie XMind Mac som operativsystem Windows Vista som operativsystem Firefox … och kanske ännu mer som jag glömt… Det riktigt smarta är att på alla ställen i PIM där något moment ski […] […]

 9. itspaning skriver:

  Hej! Nu vet jag hur man gör en Powerpoint, behöver nu bara öva! Skönt med information på svenska, varför krångla till allt med ”dataspråk” på engelska? Är man som jag helt färsk när det gäller it, behövs lättförklarig och tydlig information på svenska. Var hittar jag information (gratis) på svenska, som riktar sig till barn inom förskolan?/Åsa

 10. BedPneupirred skriver:

  Hello I am new here. I’m sorry if this this is not the right place for this but I was wondering
  If some one here on uggleblogg.pedagogbloggar.se would be able to assist me to choose the better choice. The forums here are absolutely wonderful
  and certainly plan on sticking around for as long as I am welcome.