Åsa

WordPress för kursblogg

Den här filmen vänder sig i första hand till dig som aldrig bloggat förut, som förmodligen är lite skeptisk till bloggande men som söker ett sätt att publicera material för dina studenter och uppmuntra dem att diskutera det.

Är du van bloggare blir det möjligen lite intressant runt 11:30 när jag visar hur det funkar med teman för trådade diskussioner. Fast det visste du kanske också? I så fall är kan du roa dig runt 13:00, när jag totalt har glömt att spara mina inställningar.

Liten disclaimer: Jag visar i början av filmen hur du håller din blogg hemlig för alla utom dig själv och dina elever. Det tycker jag egentligen inte alls att du ska göra. Det är bara med för att du som känner dig osäker ska våga dig på att blogga. Det är mycket roligare att blogga öppet, har du tur får du nämligen nya vänner som delar dina intressen. Eller i det här exemplet, studenter som söker din kurs.

Om du senare ångrar dig och vill ge andra en chans att besöka bloggen går du till panelen och väljer Inställningar – Skydd.

6 Responses to “WordPress för kursblogg”

 1. cwasteson skriver:

  Tack för din film! Den ska jag tipsa mina kollegor om!

  Jag blev förtjust över tipset hur man kan hitta funktionen trådade kommentarer. Har du något liknande tips för hur man lätt kan hitta mallar som passar för att bygga webbplatser (med många statiska sidor och menyer)? Alla bloggar tycker jag verkar funka bra för vanliga uppdateringar, men bara ett fåtal funkar bra om man vill bygga upp en materialbank där det är lätt att hitta i materialet.

  Jag har sett att du valde Google Sites när du skapade din webbplats om digital presentationsteknik: http://sites.google.com/site/presenteraonline/home

  Men jag vill ha kommentarsfunktionen som finns i bloggen och så gillar jag att det finns en bloggrulle, även om jag bara skulle vilja att bloggen var en liten del av webbplatsen …

  Känner du alltså till något sökkommando för när man vill skapa många sidor? Själv använder jag skolbloggen.se – samma som du sedan pedagogbloggar flyttades över dit 😉 – och där finns inte så många mallar att välja mellan.

  Här kommer adressen till två sidor jag successivt jobbar med (naturligtvis finns du med, STORT TACK för allt bra du gör!!!):
  http://cwaste.skolbloggen.se/
  http://ikttips.skolbloggen.se/

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 2. cwasteson skriver:

  Jag ser nu att skolbloggen inte har den sökfunktionen när man ska välja tema. 🙁 Men det är så klart ändå bra att känna till möjligheten (på wordpress.com).

 3. Åsa skriver:

  Fast skolbloggen.se verkar ha gott om teman som klarar threaded comments, men man får läsa beskrivningstexterna.

 4. Bra film! Jag skulle mer än gärna ta emot en lista på tips på teman som är speciellt lämpade för detta så ska jag se till att vi lägger till lite fler sådana på Skolbloggen.se!

 5. Anna-Karin skriver:

  Toppenfilm! Men, jag som är ny och ovan bloggare undrar; fungerar det att göra en klassblogg i gratis.versionen av wordpress? Har skapat en test-blogg och försöker hitta inställning som tillåter fler authors men jag får inte till det! Går det inte, eller är det jag som inte hittar inställningen?
  Har planerat att starta upp en blogg i en klass (romandiskussion) och kanske är det så att wordpress är att föredra framför blogger?
  Många frågor från en ivrig nybörjare!

 6. Åsa K skriver:

  Anna-Karin, funderar du på att göra en klassblogg tycker jag du ska ta en titt på http://skolbloggen.se/ Det är en gratistjänst från SLI, som bygger på WordPress-teknik och som riktar sig direkt till skolor. På Skolbloggen kan du också se gott om exempel på hur andra gjort och där finns en community med refarna personer att fråga, som till exempel Måns som skrev kommentaren ovanför din.

  Hur man lägger till fler författare kan du förresten se i slutet av min film här ovanför också.