Åsa

Skärmdump på Androidmobil

Det är kanske ruggigt hög nördfaktor på det här inlägget, men det illustrerar samtidigt något viktigt och trösterikt för dig som känner dig lite osäker på datorer och andra teknikprylar:

oavsett vilket teknikproblem du stöter på så har någon annan drabbats av det det tidigare

Och dessutom, än mer trösterikt, chansen är mycket stor att lösningen finns dokumenterad på nätet.

Tidigare i kväll fick jag för mig att jag vill lära mig att göra skärmdumpar på min nya mobil (SE X10 mini), jag kommer att behöva det till ett projekt jag hoppas orka realisera inom en hyfsat nära framtid.

En skärmdump är helt enkelt en bild av hur skärmen ser ut i en viss situation, och det är ofta användbart om du vill berätta om hur något program fungerar. (Det är superenkelt att gör på en dator. Kolla PIM, om du inte vet hur.)

På en Androidmobil är det inte riktigt lika enkelt. Men för att pigga upp den här texten som riskerar att bli lång kan jag avslöja att jag lyckades. Så här ser min mobil ut just i kväll:

telefondumpar

Så här var vägen fram till resultatet. Jag började med att googla skärmdump x10. Oftast när jag söker lösningar på datorproblem använder jag sökord på engelska eftersom det ger fler träffar, men här hoppades jag på ett enkelt svar på svenska, till exempel en träff i användarhandboken. Användarhandbok online är oftast den enklaste vägen att hitta lösningar, men i det här fallet fick jag tji. Så enkelt var det inte.

Som tredje träff fick jag däremot en forumtråd från Swedroids forum där någon frågade om just det jag undrade över. Forum brukar vara suveräna platser att hitta lösningar på teknikproblem, där finns oftast många hjälpsamma själar som skriver svar. För det mesta finns det också en sökfunktion så att det går att söka inom själva forumet. I tråden presenterades ett par olika sätt att lösa problemet, bland annat med programmet MyPhoneExplorer.

Programmets egen webbsida gav mig dock inte riktigt så tydlig information som jag önskade, så jag googlade namnet och hittade bland annat en bloggpost från Swedroid som beskrev programmet närmare. Bloggar brukar också vara bra ställen att hitta svar och beskrivningar på. (Det är därför jag skriver det här inlägget. Som ett sätt att sammanfatta och föra vidare det jag lärt mig.) Nu var det lätt att se att detta var vad jag behövde.

Så, jag laddade ner och installerade programmet MyPhoneExplorer. Det ska gå att ansluta telefonen via wi-fi, men den dator jag sitter vid just nu har ingen trådlös nätverksanslutning, så jag bestämde mig för att prova anslutning via USB istället. Funkade inte så bra. Hittade inte telefonen.

Men, programmet har ett supportforum, och i det forumet fanns en tråd om problem att ansluta x10mini. Där fanns lite olika lösningar, men den lösning ett par personer bekräftat att de blivit hjälpta av var ”Don’t forget to enable USB-Debugging on the phone.” Ojsan, ingen aning om vad det är eller hur man gör, men en googling på enable USB-Debugging on the phone gav flera träffar. Första träffen var en blogg, med tydliga bilder.

Sedn var allt frid och fröjd och skärmdumparna lätt fixade. (Under Funktioner / Extras i menyn.) Det hittade jag helt enkelt genom att prova mig fram och leta lite i programmet.

OK, det här blev långt, och säkert ganska ointressant för dig som inte har Android. Egentligen skriver jag det mest för att själv minnas lösningen den dag jag behöver den. Men sammanfattningsvis, lösningar på de flesta datorproblem hittar du om du söker i

  • användarhandböcker
  • forum
  • bloggar
  • supportforum

och om du vågar prova dig fram. Don’t panic!

One Response to “Skärmdump på Androidmobil”

  1. annelie skriver:

    Först vill jag bara tacka för allt jag har lärt mig genom dig. Jag försöker sprida till så många som möjligt om hur de kan hitta dina instruktionsfilmer mm. Just detta inlägg tyckte jag var intressant för det jag behöver lära mig är att söka lösningar själv på mina problem då jag nu kommit så långt att det är svårt att hitta kompetent folk att fråga. Tack för att du delade med dig av dina tankar kring att söka…
    Annelie