Åsa

Bloggen & jag

I Uggleblogg samlar jag resurser, webbplatser, program och idéer som jag tror kan vara till glädje i skolan. När jag en gång startade bloggen var det snarast en hemlig sida där jag samlade resurser och länkar bara för min egen skull. Det var helt enkelt mer praktiskt att lägga de allra bästa länkarna i en blogg istället för att bara spara dem som Favoriter. I bloggen kan man ju förklara vad det är som är bra med länkarna.

Efter något år insåg jag att kanske fler än jag kunde ha nytta av det jag tycker är spännande och började sprida adressen till bloggen så smått. Ytterligare något år senare insåg jag vilken glädje jag skulle kunna ha av andras idéer och kommentarer (visst var jag trög som tog så lång tid på mig att fatta det). När jag i december 2007 flyttade med mig min blogg in på skolbloggen.se var det just med kommunikation i fokus. Här är det smidigare och roligare att kommentera, och dessutom hoppas jag förstås att många pedagoger kommer att samlas här.

Åsa K, december 2007

Åsa K – eller Ugglemamma
Ofta tänker jag att det är min bakgrund som förskollärare som präglat mitt sätt att se på datorer. Jag ser på dem precis som jag en gång såg på tomma mjölkkartonger – det är bara fantasin som begränsar vad man kan göra med dem. Alla smarta och billiga lösningar som gör att datorn ännu mer blir ett verktyg för skapande och kommunikation gör mig passionerat förtjust.

Jag arbetar som IT-pedagog på Högskolan Kristianstad. Under många år arbetade jag också för Skolverket med de två webbresurserna PIM och Multimediabyrån . Den här bloggen är dock min personliga och det är jag själv som står för innehållet. Eftersom jag har det roligaste jobb jag kan tänka mig handlar ändå mycket i bloggen om just sådant som jag jobbar med.

Har du träffat på mig på någon av de många communities där jag tidigare vistas känner du mig troligen som Ugglemamma. Det är för att jag är en riktig nattuggla.

Mars 2010 – tillbaka till rötterna
I mars 2010 blev jag svårt sjuk i en stressrelaterad sjukdom.  Nu (två år senare) är jag fullt frisk och tillbaka på Högskolan Kristianstad på 100%. Jag tänker göra allt jag kan för att inte bli sjuk igen, och en konsekvens av det är att försöker begränsa min privata passion för att utforska möjligheterna med IT och lärande. Det räcker så bra och jag trivs så fint med det jag har möjlighet att göra på jobbet.

För den här bloggens del innebär det att jag är tillbaka där jag började. Bloggen finns mest för min egen skull. Som en komihåglapp för saker jag testat och vill dokumentera. Då är det i stort sett alltid sådant jag har nytta av i mitt arbete, men som jag tror och hoppas kan vara till glädje även för andra. Den ambition jag en gång i tiden hade att försöka hålla jämna steg med nya nättjänster och testa de som verkade intressanta har jag för länge sedan släppt. Jag låg ändå alltid efter.

En annan konsekvens är att jag numera är extremt restriktiv med att åta mig uppdrag som ligger utanför mina ordinarie arbetsuppgifter. Som sagt, det räcker så bra och jag trivs så fint med det jag har möjlighet att göra på jobbet.

 

17 Responses to “Bloggen & jag”

 1. skageracksfyror skriver:

  Hej Ugglemamman! Tack för all inspiration & alla bra infofilmer! Har precis börjat blogga på engelska & svenska med min klass. Dina inlägg & artiklar har varit till stor hjälp. Fortsätt att fylla på med ideer. Här på västkusten är mjölkkartongerna JÄTTESTORA! Det får plats precis hur mycket som helst……….

 2. Åsa K skriver:

  Jepp, jag vet! En gång byggde jag och förskolebarnen ett hus av mjölkkartonger i Bohuslän. Det fick plats minst fyra barn i huset. Åtmonstone om de var ganska små.

  Vad spännande med ert bloggprojekt! Jag ska följa er.

 3. Joachim Thornström skriver:

  Toppensida Åsa!

  Enda problemet är att min hjärna nu går igång i 110 km/h!

  /J

 4. Åsa K skriver:

  Tack Joachim! Känner jag dig rätt så har du redan tidigare en hög hjärnhastighet och många goda idéer 🙂

 5. Susanne skriver:

  Hej och tack för välkomnande kommentar på vår nystartade matteblogg på pedagogbloggar! Vi kommer nog att ha nytta av dina kunskaper där, eftersom en del av oss aldrig bloggat förr. Själv är jag en inbiten bloggare sedan mer än tre år tillbaka och ser ett sådant forum som perfekt för den mattediskussion vi vill ha i vår kommun. Jag har gett bl.a. din uggleblogg som länktips till mina icke-bloggande kollegor för att de ska komma in i ”bloggeriet”. Just nu försöker jag få dem registrerade som användare, vilket är nog så besvärligt, men jag ger inte upp utan litar på att de hittar hjälp hos dig och multimediabyrån.

 6. Stellan skriver:

  Hej Åsa!

  Jag sitter och klurar lite på en artikel till WordPressklubbens nya sajt på wordpressklubben.se. Tänkte skriva något om WordPress i skolan, och då tänkte jag på dig.
  Har du lust att ge lite input i ämnet? I så fall kan du väl mejla mig?

 7. Johan skriver:

  Hej Åsa! Snubblade in på din blogg och fastnade en timma – viken toppenkälla till inspiration! Skönt engagemang! Tack!

 8. Annika Hultén skriver:

  Superduper sida Åsa! Tacksamma hälsningar
  /Annika

 9. Camla skriver:

  Hej! Vilken intressant och bra blogg du har 🙂 Kommer garanterat att göra fler besök. Ha en trevlig dag/Camla

 10. Hej Åsa! Tack för din superbra introduktionsfilm om Schratch. Jag har fastnat för det och tänker ge det till en tjej på 9 år. Dock bor de på landet och har inte tillgång till Internet hemma, så hon kan inte se din introduktionsfilm hemmifrån. Jag skulle vilja kunna ladda ner den / få den skickad så att jag kan bränna ner den åt henne ihop med Scratch. Går det att ordna? /Fredrik S

 11. Åsa K skriver:

  Själva filmen ligger på YouTube, och det finns en lång rad olika program och tjänster du kan använda för att ladda ner klipp därifrån. Sök på ”ladda ned youtube” eller ”download youtube” så får du massor av träffar.

  När man laddar ned blir det normalt antingen mp4 eller flv, så du kan behöva se till att hon har ett spelarprogram som fixar att visa filmerna, VLC Media Player från http://www.videolan.org/ till exempel.

  Lagligt? Det är inte OK att ladda ned enligt YouTubes regler, men jag för min del har inget alls emot att du hämtar mina filmer.

 12. Anton skriver:

  Hej! Ugglemamma, Jag gilar dinna tips om vissa sidor!!

 13. Susanna Kristersson skriver:

  Hej Ugglemamma, snubblade just över din blogg och har blivit ”smått förälskad”, vilka bra tips och ideér.

  Måste läsa mer – hörs : ) S

 14. Tess Emma skriver:

  Hej!

  Vad kul att du är med och driver Multimedia byrån! Jag utbildar mig till bildlärare och jag tycker den är jättebra!

 15. Åsa skriver:

  Hej Tess Emma,
  Stort tack för din kommentar, inte minst för att den påminde mig om att det var hög tid att uppdatera informationen om mig själv med de viktiga förändringar som skett de senaste åren.
  Jag blev också glad över att upptäcka din weebly-sajt och dina bloggar.

 16. Gerold skriver:

  Hej Åsa!
  Ursäkta att jag stör med en fråga om min gamla Paint Shop pro 7
  Som jag har tappat någonstans?Det fanns en effekt där som gjorde coola porträtt i” pluttar” typ klassikern med Che Du vet?
  Förstår du vad jag är ute efter?
  Kanske den här sidan är inaktuell men det lär ju visa sig?
  Hälsningar från Gerold i Växjö.

 17. Åsa skriver:

  Hej,
  Jag har inte jobbat med Paint Shpo Pro på flera år, så jag kan tyvärr inte vara till någon hjälp. Jag hittade i alla fall länken till min gamla resurssajt om PSP7 och hoppas den kan vara till nytta för dig. (den är dock inte uppdaterad på elva år…) http://distans.hkr.se/osa/psp7/

  Lycka till! /Åsa

Leave a Reply